Regio Zwolle Volleybal moet weer barsten van de strijdlust

In zo’n beetje alles maakt Regio Zwolle Volleybal deze weken een frisse start. Met een nieuwe coach, zeven nieuwe speelsters en een veranderd bestuur. Hoewel, compleet nieuw: voor bestuurslid technische zaken Edwin van den Broeke is het een terugkeer op het oude nest. ,,We willen dat het publiek een strijdende ploeg te zien krijgt.”

Na twaalf jaar aan het roer bij Landstede Volleybal en Regio Zwolle Volleybal vindt Van den Broeke het begin 2019 tijd voor wat anders. Bij de mannen van Dynamo denkt hij een nieuwe uitdaging te hebben gevonden, maar al vlot houdt hij het weer voor gezien. ,,De klik was er gewoon niet met de mensen.” Van den Broeke heeft een jaartje vrijaf, maar de welbekende kriebels doen hem besluiten om weer in Zwolle aan de slag te gaan. ,,Zwolle was bezig aan een herstart met een nieuw bestuur, staf en ploeg. Het begon te kriebelen na de sabbatical.”

Synchroon met de terugkeer van Van den Broeke loopt de komst van Eric Meijer. De coach uit Apeldoorn (30) heeft na een jaartje Alterno in de zomer van 2019 gekozen voor het avontuur in België bij Ladies Volley Limburg. Daar zal hij op basis van gelijkwaardigheid samenwerken met Julien van de Vyver. In de praktijk is Meijer meer de assistent. ,,Ik merkte dat ik dit jaar weer op eigen benen wilde staan.” In Zwolle willen Van den Broeke en Meijer komend seizoen met Gerard van Vliet de kar trekken. Assistent Van Vliet zal, na zijn periode bij mannen van Topvolleybal Zwolle, vooral het teamproces bewaken. Over het voorbije seizoen, waarin Regio Zwolle onder leiding van coach Wilfried Groothuis uitermate grillig presteerde, wil het duo het niet hebben. ,,We waren daar niet bij betrokken. Dat het wisselvallig was, zag iedereen”, stelt Van den Broeke. Meijer: ,,Wij denken dat je met een stabiel team, waarin weinig uitschieters naar beneden zitten, die wisselvalligheid kunt kwijtraken.”

De technische mannen hebben de helft van de selectie zien verdwijnen. Blij zijn ze dan ook met het aanblijven van aanvoerder Siska Hoekstra en de terugkeer van Iris Reinders van VC Sneek. ,,Ze geloofden in onze plannen en wilden er samen voor gaan”, stelt Van den Broeke. Met de terugkeer van Marianne het Lam-Scholten (Eurosped) en het aanblijven van Kim de Wild stond er direct een geroutineerd geraamte. Daar omheen werd vooral gezocht naar talentvolle en ambitieuze meiden, zoals Sanne Konijneberg (Alterno), Pippa Molenaar (Olhaco) en Lotte Bruinsma (Voorsterslag).

Bouwen
Coach Meijer heeft voor twee jaar getekend, met een optie voor een derde seizoen. Een teken dat hij wil en mag bouwen aan een nieuw team. ,,Twee jaar meehobbelen en blij zijn met plaats vijf is niets voor mij.” In het eerste jaar wordt het fundament gelegd, daarna moet vooruitgang zichtbaar worden.
Regio Zwolle Volleybal wil ook de banden met de vereniging VC Zwolle aanhalen. Speelsters als Bruinsma en Molenaar zijn speelgerechtigd voor dames 2 (eerste divisie), om minuten te kunnen maken. Coach Meijer wordt docent aan het Centre for Sports and Education (CSE) om zo aan talentenbegeleiding te doen. Van den Broeke: ,,We willen dat speelsters zich individueel en als team ontwikkelen en er met passie wordt gespeeld. Dan zijn we een eind op de goede weg.”

Regio Zwolle Volleybal, seizoen 2020/2021.
Spelverdeling: Sanne Konijnenberg (Alterno), Daantje Vennik.
Diagonaal: Iris Reinders (VC Sneek), Susan Schut (Dynamo).
Passer-loper: Siska Hoekstra, Bjorna Gras, Marly Bak, Lotte Bruinsma (Voorsterslag).
Midden: Marianne het Lam-Scholten (Eurosped), Nynke Hofstede, Lisanne de Krosse, Romy Hietbrink (Alterno).
Libero: Kim de Wild, Pippa Molenaar (Olhaco).

Vertrokken: Marije Neuman (Taurus), Lotte Groninger (Val-de-Travers, Zwitserland), Annelien Alons (Sudosa-Desto), Nova Marring (Ladies Volley Limburg, Belgie), Julia Joosten (Sliedrecht Sport), Daphne Knijff (Apollo 8), Esther Hullegie (gestopt).

20 mei 2020
© Frans Paalman

Meer lezen